Baş ağrısı

Neden başımız ağrır?

Baş ağrısı kafa içinde veya dışında duyuyu alan sinirlerin fazla uyarılması sonucunda olur. Normalde yüze veya kafaya dokunulması sonucunda oluşan uyarıyı beyine ileten sinirleri veya beyin içindeki ağrı ileten yolları uyaran bir sorun baş ağrısı hissi uyarır. Ağrı birşeylerin yolunda gitmediğini beyine anlatan bir histir.

Kaç çeşit baş ağrısı vardır?

Baş ağrısı nedenleri esas olarak ikiye ayrılır. Birincisi altta yatan belirgin bir neden olmayanlar yani birincil baş ağrıları ve ikincisi başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkan baş ağrıları yani ikincil baş ağrıları.

Birincil baş ağrısı yapan nedenlerin başında gerilim tipi baş ağrısı ve migreni saymak gerekir. Bunlar dışında birincil grupta küme baş ağrısı ve diğer nadir baş ağrısı tipleri de vardır. İkinci grup baş ağrıları ise altta yatan ve ortaya konabilen bir hastalıktan dolayı ortaya çıkan baş ağrılarıdır. Bu grupta baş ağrısı bir hastalık değil aslında bir belirtidir. Bu tip baş ağrılarına örnek olarak sinüzitler, diğer dahili hastalıkların seyrinde ortaya çıkan baş ağrıları (yüksek tansiyon, sinüzit, polisitemi gibi beyin kan akımını bozan bazı kan hastalıkları, üst solunum yolu enfeksiyonları, görme bozuklukları, dişten kaynaklanan ağrılar gibi), kafa içerisinde yer alan tümörler, beyin toplar damar tıkanıklıkları, beyin anevrizma kanamaları, beyin omurilik sıvısı dolaşım bozuklukları, damar iltihabının izlendiği vaskülitler, boyun hastalıkları, beyin enfeksiyonları ve menenjitler sayılabilir.

Baş ağrısı olan hastalar ne durumda bir doktora başvurmalıdır?

Baş ağrısının yanısıra aşağıdaki faktörlerin de olması altta yatan önemli bir sorunun olabileceğini düşündürmelidir ve ileri inceleme gereklidir:

• Ani başlangıçlı (bomba patlar tarzda başlayan), hayat boyunca hissedilen en şiddetli baş ağrısı durumunda
• Zaman içerisinde giderek artan şiddette baş ağrısının olması
• Baş ağrısı ile birlikte herhangi bir nörolojik kaybın olması (görme kaybı, bir tarafta uyuşma ve güçsüzlük, çift görme, dengesizlik gibi)
• Yeni başlayan baş ağrısı ile ateşin, özellikle de ense sertliğinin olması
• 50 yaşından sonra başlayan yeni baş ağrıları
• Kafa travması sonrası ilk bir ayda gelişen baş ağrıları
• Boyun travması sonrasında gelişen tek taraflı özellikle nörolojik kaybın eşlik ettiği, boyun ağrısı ile birlikte oluşan baş ağrıları
• Pozisyonla şiddeti değişen baş ağrıları (yatar pozisyonda azalan ayağa kalkınca artan baş ağrıları)

İlginizi çekebilecek diğer yazılar

Migren

Küme baş ağrısı

Baş dönmesi (vertigo)

Felçler