Beyin damar anevrizmaları

Anevrizma nedir?

Anevrizma beyin damar duvarındaki hasar sonucu oluşan duvar genişlemesine verilen isimdir. Genişleme farklı tiplerde olabilir. Balon şeklinde olan genişlemelere sakküler, yaygın olarak ortaya çıkan genişlemeler fuziform genişleme ismi verilir. Genişlemenin tipi tedavi şeklini değiştirebileceğinden dolayı önemlidir.

Anevrizma ne gibi belirtiler yapar?

Anevrizma büyük boyutlara ulaşmadıysa veya beyin içerisinde bir dokuya basmıyorsa genellikle bir belirti oluşturmaz. Damar duvarının yırtılması sonucunda ise ani olarak ortaya çıkan baş ağrısı, bulantı, kusma ve nörolojik kayıpların izlendiği beyin kanamalarına neden olabilir. Bu durum ise tıbbi acil bir durumdur ve hızlı müdahale gerekir.

Beyin MR’ımda şans eseri, belirti vermeyen bir anevrizma saptandı. Ne yapmam gerekir?

Bu durum MR’ın yaygın olarak kullanılmaya başlanması ile giderek daha sık şekilde karşımıza çıkmaktadır. Şans eseri (insidental) bulunan anevrizmalara ne yapılması gerektiği, anevrizmanın boyutu, yeri ve hastanın yaşına göre değişmektedir. Anevrizma boyutu büyüdükçe kanama riski artacağı için ve hastanın yaşı genç ise yaşam beklentisinin uzun olacağı için cerrahi girişim yapma eğilimi vardır.

Anevrizmaların tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Beyin anevrizmalarının iki tedavisi vardır: birincisi cerrahi olarak kafatasının açılması ile açık cerrahi, ikincisi ise endovasküler yöntemle kapalı cerrahi. İlki beyin cerrahisi tarafından, ikincisi ise girişimsel nöroradyologlar tarafından anjiografik olarak yapılmaktadır. Yapılacak girişimin şeklini belirlemede anevrizmanın yeri ve boyutu gibi faktörlerin yanısıra hastanın genel anestezi altında karşılaşabileceği riskler ve kliniğin tecrübesi de rol oynamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

İnme

Beyin kanamaları