Menenjit

Menenjit nedir?

Menenjit beyin zarı iltihabı anlamına gelmektedir. Bu iltihap mikroplara bağlı olabileceği gibi, mikropsuz da olabilir.

Menenjit ne gibi şikayetler yapar?

Menenjitin en sık bulgusu baş ağrısıdır. Baş ağrısının sebebi kafa içerisindeki basıncın artması ve beyinde ağrı oluşturan bölgelerdeki iltihaptır. Kafa içi basıncının artması durumunda bulantı, kusma, bulanık görme gibi yakınmalar da ortaya çıkar. Geç dönemde bilinç durumunda değişiklikler gibi nörolojik kayıplar da ortaya çıkabilir.

Mikroplara bağlı menenjit nasıl olur?

Menenjit mikropların beyin zarını ve beyini enfekte etmesi sonucunda oluşur. Bakteri, virüs veya mantar enfeksiyonları menenjit yapabilir. Mikrobun tipine göre hastalığın seyri ve tedavisi değişmektedir.

Mikropsuz menenjit nasıl olur?

Mikroplar dışında başka hastalıklar da meninkslerde iltihap yapabilir. Bunların başında bağışıklık sistemi hastalıkları yer almaktadır. Bu hastalıklarda bağışıklık sistemi yanlış şekilde hastanın kendi dokusuna karşı reaksiyon oluşturmaktadır. Bunlar arasında sistemik lupus eritematosus, Behçet hastalığı, sjögren hastalığı, sarkoidoz gibi hastalıklar sayılabilir. Beyin zarını tutan kanser hücreleri de menenjit yapabilmektedir. Buna karsinomatöz menenjit denmektedir ve seyri genellikle kötü olmaktadır.

Menenjit tanısı nasıl konur?

Menenjit tanısının konmasında en önemli aşama hastanın şikayetlerinin ve nörolojik bulgularının değerlendirilmesidir. Bunu beyin görüntülemesi, tercihen ilaçlı beyin MR’ı izler. Sıklıkla kesin tanı için de beyin omurilik sıvısının (bel suyu) incelemesi de gereklidir.

Mikroplara bağlı menenjitler nasıl tedavi edilir?

Tedavide mikrobik etkenin hangisinin olduğunun belirlenmesi çok önemlidir. Bakterilere bağlı olan menenjitler damardan uygulanan antibiyotiklerle, virüsler antivirallerle, mantarlar da antifungaller ile tedavi edilir. Tedavi hem hastalığın yakın takibi hem de kullanılan ilaçların yan etkilerinin kısa zamanda tanınması açısından her zaman hastane ortamında yapılmalıdır.

Mikropsuz menenjit nasıl tedavi edilir?

Bu tip menenjitlerin tedavisi altta yatan hastalığa göre çok değişebilmektedir. Altta yatan hastalık bağışıklık sisteminin fazla ve yanlış çalışmasından (otoimmün) kaynaklanıyorsa bağışıklık baskılayıcı ilaçlar kullanılmalıdır. Bunların başında da kortizon tedavisi gelmektedir. Hastalığın tekrarını önlemek için azatioprin ya da siklofosfamid gibi uzun süreli tedavilerin verilmesi de gerekebilir. Karsinomatöz menenjitte ise beyin omurilik sıvısı içine verilen kemoterapi ilaçları ve radyoterapi gibi tedaviler uygulanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Beyin omurilik sıvısı (BOS) incelemesi

Ensefalit

Beyin iltihabı

Baş ağrısı

Limbik ensefalit

Nörosarkoidoz

Nöro-Behçet hastalığı