Beyin iltihabı

Beyin iltihabı (inflamasyonu) nedir?

Beyin iltihabı bağışıklık sistemini oluşturan beyaz kan hücrelerinin beyin dokusu içerisine girip, beyinde hasar oluşturması durumuna verilen isimdir. Bu hücreler mikrobik bir faktör tarafından beyin dokusuna girebildikleri gibi, otoimmün hastalıklar gibi, bağışıklık sisteminin hastalıklarında kendiliğinden de beyin dokusu içerisine girebilir. Yani beyin iltihapları mikropsuz ve mikroplu olmak üzere iki farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir.

Beyin iltihabı kendi başına bir hastalık değildir. Birçok farklı hastalığın seyrinde izlenen bir durumdur.

Beyin iltihabı (inflamasyonu) neden olur?

Beyin iltihabı, beyin dokusu veya beyni çevreleyen zarda ortaya çıkan hastalıklar sonucunda izlenir. Bu hastalıklar mikrop kökenli olabileceği gibi, beyin dokusundaki proteinlere karşı vücudun kendiliğinden ürettiği multipl skleroz (MS), limbik ensefalit, akut dissemine ensefalomiyelit (ADEM) gibi otoimmün mekanizmalar sonucunda da gerçekleşebilmektedir. Mikrop kökenli beyin iltihapları mikrop ortadan kaldırıldıktan sonra düzelmesine karşın, bağışıklık sistemi hastalıkları sonucunda ortaya çıkan beyin iltihapları genellikle uzun süreli (kronik) hastalıklar oluştururlar. Beyin iltihaplarında kullanılan terimler aşağıdaki gibidir:

Menenjit: Beyin zarı iltihabı. Mikroplu veya mikropsuz menenjitler olabilir.

Ensefalit: Beyin dokusunun bağışıklık sistemi ya da viral etkenlere bağlı olarak gelişen iltihabı

Serebrit: Beynin bakteriler tarafından oluşan iltihabı

Ventrikülit: Beyin sıvısını çevreleyen boşlukların iltihabı

Miyelit: Omurilik iltihabı

Anjitis/vaskülit: Damarların iltihabı

Beyin iltihabı nasıl tedavi edilir?

Tedavinin şekli iltihabın oluşma mekanizması ile yakından ilişkilidir. İltihap eğer mikrobik bir etken sonucunda oluştuysa, bu mikrobik etkeni ortadan kaldıracak antibakteriyel, antiviral veya antifungal gibi antibiyotik tedaviler kullanılır. İltihap eğer bağışıklık sisteminin mikropsuz aktivasyonu sonucunda ortaya çıktıysa, bu durumda bağışıklık sistemini baskılayan tedaviler tercih edilir. Bu tedaviler içerisinde kortizonlar, IVIG ve plazmaferez gibi tedaviler vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Akut dissemine ensefalomiyelit (ADEM)

Menenjit

Ensefalit

Limbik ensefalit

Multipl skleroz (MS)

Primer santral (merkezi) sinir sistemi vasküliti