Multipl sklerozda grip aşısı ile ilgili öneriler

Woman receiving flu vaccination

Grip aşısı ne işe yarar?

Grip hastalığına neden olan birçok virus vardır. Grip aşısı bu etkenlerden üç veya dördüne karşı bağışıklık yanıtını oluşturmayı hedefleyen bir tedavidir. Grip aşılarının içeriği her sene yeniden belirlenmekte ve sık olarak izlenen grip etkenleri aşıya eklenmektedir.

Grip aşısı ne zaman yapılmalıdır?

Grip aşısının Eylül-Ekim aylarında yapılması önerilmektedir.

Grip COVID-19 kadar tehlikeli olabilir mi?

Evet, mevsimsel grip COVID-19 enfeksiyonu kadar ağır seyredebilir. Bu yüzden her sene özellikle risk gruplarında tekrarlanması önerilmektedir.

Grip aşısını kimler yaptırmalıdır?

Grip aşısı altı aydan büyük herkese önerilmektedir. Bu öneri özellikle 65 yaş üzerindeki ve bağışıklık sisteminde baskılanmış hastalar için özellikle geçerlidir.

Multipl skleroz (MS) hastalarının grip aşısı yaptırması gerekir mi?

Multipl skleroz (MS) hastaları grip aşısı yaptırabilir. Geçmişte grip aşılarının MS atağını tetikleyebileceği düşünülmekteydi. Ancak, günümüzde bu düşünce geçerliliğini yitirmiştir. Her şeye rağmen hastalarda bireysel farklılıkların olabileceği akılda tutulmalıdır. Bu nedenle, daha önce aşı sonrası atak geçirme öyküsü olan hastaların aşı yaptırmamaları uygun olacaktır.

Grip aşısı nasıl yapılır?

Grip aşısı Eylül ve Ekim aylarında eczanelerden alınarak yapılabilir. Aşı kas içine veya cilt altına enjeksiyon şeklinde yapılan tek dozluk bir iğnedir.

Grip aşısı COVID-19’dan korur mu?

Grip aşısının COVID-19 enfeksiyonundan koruyucu bir etkisi yoktur çünkü her iki hastalık farklı virüsler (mikroplar) tarafından oluşturulmaktadır.

COVID-19 pandemisi nedeni ile 2020 yılında grip aşısının yapılması özellikle önerilmektedir. Bunun nedeni sağlık sistemi üzerinde grip hastalarının oluşturacağı yükü azaltma çabasıdır.

Grip aşısı MS atağını tetikler mi?

Bu risk çok düşüktür. Aşılar  MS’de genel olarak sorunsuz şekilde kullanılabilmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalarda güvenli olduğu gösterilen aşılar içinde hepatit B, pnömokok, influenza (grip), insan papilloma virüsu (HPV) ve tetanus aşıları sayılabilir. Ancak, halen sarı humma aşısı ile ilgili yeterli kanıt bulunmamaktadır. Geçmişte yaygın olarak söylenen, aşılardan uzak durma önermelerinin doğru olmadığı günümüzde anlaşılmıştır.

MS için ilaç kullanırken aşı yaptırabilir miyim?

Evet, yaptırabilirsiniz. MS için kullanılan ilaçlar aşı ile etkileşmezler ancak aşının etkisini azaltabilirler. Buna karşın, aşıların MS ilaçları üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Ancak, kortizon tedavisi alan hastalarda aşıların kortizon tedavisi bittikten en az iki hafta sonra yapılması önerilir.

10.9.2020

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

MS hastaları için COVID-19 hakkında öneriler

Multip skleroz hakkında bilgilendirme

Multipl skleroz ve aşı

Multipl sklerozda zatürre (pnömokok) aşısı ile ilgili öneriler