Holmes Adie sendromu nedir?
Holmes Adie sendromu gözün içine giden otonomik sinirlerde hasarın izlendiği bir hastalıktır. Hastalıkta göz bebeğinin (pupil) başlangıçta tek taraflı, takiben iki taraflı büyümesi izlenmektedir. İlerleyen süreç içinde göz bebeğini küçülten göz kaslarından başka, lensi kalınlaştırıp, incelten kasın siniri de tutulduğu için yakın görme bozulmaktadır. Göz bebeğinin küçülme özelliğinin bozulmasından dolayı büyür ve retinaya gelmesi istenenden daha fazla ışık gelir. Göze ışık tutulduğu zaman normalde küçülmesi gereken göz bebeği küçülemez. Buna Holmes Adie pupili adı verilir. Hastalık reflekslerde (derin tendon refleksleri) de kayıp yaparsa Holmes Adie sendromu adını alır.
Reflekslerde kayıp bir sorun oluşturur mu?
Hastalar bunu hissetmezler. Bu kayıp ancak hekim tarafından anlaşılabilir. Refleks kaybının hastalığın tanısı için gerekli olması dışında hasta açısından bir önemi yoktur. Kayıp genellikle kalıcıdır ve sıklıkla aşil refleksinden başlar.
Holmes Adie sendromu ne sıklıkla izlenmektedir?
Bu oldukça nadir bir sendromdur. Her yıl toplumdaki her 100.000 kişide 5 kişi bu hastalığa yakalanmaktadır. Hastalık kadınlarda daha sıktır ve genellikle başlangıç yaşı 25-35 yaş civarındadır.
Holmes Adie sendromunun nedeni nedir?
Holmes Adie sendromu göz bebeğine ve lens kaslarına giden sinirin kümelendiği ganglion adındaki nöron yumaklarındaki hasar sonucu oluşur. Sebebi tam olarak aydınlatılamamış olmakla birlikte hastalığın altında yatan nedenin bağışıklık sisteminin yanlış çalışması olduğu düşünülmektedir. Gerçekten de bu sendroma yakalanan hastaların önemli bir kısmında hastalık öncesinde bir viral enfeksiyon öyküsü alınmaktadır. Viral enfeksiyonların bağışıklık sistemini aşırı uyararak hastalığı tetikliyor olma olasılığı yüksektir. Holmes Adie sendromu nadiren başka bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar arasında Sjögren sendromu, romatoid artrit, temporal arterit ve polinöropati sayılabilir.
Holmes Adie sendromunun belirtileri nedir?
Hastalık tek göz bebeğinde asimetrik büyüme ile başlar. Bu durum ilk olarak hastaların kendilerinden çok etrafındaki kişiler tarafından farkedilir. Takip eden süre içinde diğer göz bebeği de büyür. Hastalarda ışığa hassasiyet oluşur. Lense giden sinirin de tutulmasından dolayı yakındaki objelerin netliği bozulur. Zaman içinde sinirin kendini doğal yollarla onarması ile yakınmalar kısmen düzelir, ancak hastaların %10’unda sinirdeki hasar kalıcı olabilmektedir.
Holmes Adie sendromunun tedavisi var mıdır?
Holmes Adie sendromunda hastalığa yönelik bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Işığa aşırı duyarlılığı olan hastalarda güneş gözlüğü kullanılması önerilir. Hastalığın ciddi bir tıbbi sorun oluşturmamasından dolayı sürekli bir tedavi verilmesi de aslında gerekli değildir. Ancak nadir de olsa Holmes Adie sendromuna neden olan başka bir sebep varsa neden olan hastalığa yönelik tedavi verilmesi gerekebilir.