Benign paroksimal pozisyonel vertigo

Benign paroksismal pozisyonel vertigo (iç kulak kristallerine bağlı baş dönmesi) nedir?

Benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) iç kulaktaki semisürküler kanalların bir hastalığıdır. Bu hastalıkta hastalar baş hareketleri veya ani hareketle ortaya çıkan baş dönmesi (vertigo) hissederler. Bu his dakikalar içinde geçtiği için hastalık benign (iyi huylu) olarak adlandırılır.

Benign paroksimal pozisyonel vertigo (BPPV) niçin olur?

Bu hastalık iç kulak içinde sıvı ile dolu kanallar içinde oluşan kristallerin başın hareketi ile yer değiştirmesine bağlı olarak gelişir. Her ani hareketle hastalarda baş dönmesi oluşur. Baş dönmesinin şiddetine göre hastalarda bulantı ve kusma da ortaya çıkabilir. Baş dönmesi hareketsiz kalarak ortadan kaldırılabilir ve BPPV’de dengesizlik hissi dışında başka bir nörolojik yakınma da olmaz.

Benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) tanısı nasıl konur?

BPPV’de muayenede başın hızlı hareketi ile ortaya çıkan istemsiz göz hareketlerinin (nistagmus) ve baş dönmesinin ortaya çıkarılması ile tanı konur. Dix-Hallpike manevrası adı verilen bu hsreket sayesinde hastaların iç kulağındaki kristallerin hareket edip baş dönmesinin ortaya çıkması çok tipiktir.

BPPV tanısı için beyin MR görüntülemesi sıklıkla gerekmemektedir. Ancak tanının kesin olmadığı durumlarda veya tedavi ile geçmeyen vertigolu hastalarda beyin MR’ı da gerekebilir.

Benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) tedavisi nasıl yapılmaktadır?

BPPV’nin tedavisi başın hasta kanala göre değişen özel hareketleri ile yapılan manevralar ile gerçekleştirilmektedir. En sık kullanılan manevra modifiye Epley manevrasıdır. Bu manevra sayesinde hastaların %80-90’lık kısmında ilaç tedavine gerek kalmadan kolaylıkla tedavi sağlanabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR

Baş dönmesi (Vertigo)

İnme

Bayılma