Titreme (Tremor) nedir?
Titreme (tremor) kasların kısa süreli kasılması ile ortaya çıkan bir hareket bozukluğudur. Sıklıkla ellerde ortaya çıkmasına karşın, kollarda, bacaklarda, başta veya seste titreme şeklinde rahatsızlıklara neden olabilir. Çoğu zaman hastanın günlük işlevlerini etkilemese de bazı durumlarda hayat kalitesini ciddi düzeyde etkileyebilecek seviyeye kadar ağır olabilmektedir. Titremesi olan kişilerde yakınmaların şiddeti özellikle stres, uykusuzluk ve aşırı kafein tüketimi ile artabilmektedir.
Titreme, hastada başka bir nörolojik belirtinin olmaması durumunda, genellikle esansiyel tremor adı verilen bir hastalık sonucuyla oluşmaktadır. Ancak bazı durumlarda Parkinson hastalığı, multisistem atrofi, beyin damar tıkanıklıkları gibi nörolojik hastalıklar sonucunda da gelişebilmektedir. Titreme nadiren tiroid hormon bozukluklarında da görülebilmektedir.
Sadece heyecanlanınca veya sinirlenince titremem oluyor. Bunun nedeni nedir?
Eğer titreme dışında başka bir nörolojik yakınmanız yoksa, yüksek olasılıkla esansiyel tremorunuz vardır. Esansiyel tremor genellikle ailede birkaç kişide izlenen ve bazı durumlarda şiddetli titremelerin de izlenebildiği bir hastalıktır.
Esansiyel tremor ileride Parkinson hastalığı’na dönüşür mü?
Esansiyel tremor ve Parkinson hastalığı farklı hastalıklardır. Ancak esansiyel tremor hastalarında ileride Parkinson hastalığının ortaya çıkma ihtimali, esansiyel tremoru olmayan kişilere göre daha yüksektir. Günümüzde esansiyel tremor hastalarının ileride Parkinson hastası olmalarını engelleyen bir tedavi ne yazık ki bulunmamaktadır.
Esansiyel tremorun tedavisi nasıl yapılmaktadır?
Esansiyel tremorun genetik bir hastalık olması nedeni ile, hastalığı yok eden bir tedavi bulunmamaktadır. Aslında günlük yaşam aktivitelerini engelleyecek şiddette titremesi olmayan hastaların tedavi edilmesi de gerekmemektedir. Eğer hastalık yaşam kalitesini düşürüyorsa propranolol, gabapentin, primidon gibi ilaçlar denenebilir. Bu ilaçlar ne yazık ki sadece kullanıldıkları sürece etkindir. Yani ilaç kesildikten sonra hastaların titreme şiddeti eski haline döner.